2015-12-07

Uluwatu & Kecak dance

Käytiin edellisviikon perjantaina katsomassa Uluwatun temppeliä, sekä siellä esitettävää Kecak -tanssia.
Kecak on balilainen, yleensä miesten esittämä dramaattinen tanssiesitys. Siinä noin sata osallistujaa istuu ja välillä seisoo ringissä joikuen ja laulaen. Ringin keskellä näytellään otteita Ramayana-tarinasta. Kecak syntyi 1930-luvulla balilaisen perinteen yhdistyessä länsimaalaiseen draamaohjaukseen

Pura Uluwatu on yksi Balin pyhimmistä temppeleistä ja se sijaitsee aivan saaren eteläkärjessä jyrkällä rantakalliolla. Se on rakennettu sinne siksi, että meressä asuvat demonit saataisiin pidettyä rauhallisina. Balilaiset uskovat että henget ovat jokapuolella, pahat henget metsissä ja autioilla rannoilla, demonit meressä ja hyvät henget vuorilla. Balilaiset laittavat joka päivä myös kotiensa edustalle uhrilahjoja kunnioittaakseen hyviä henkiä ja lepyytelläkseen pahoja. Pyhien temppeleiden lisäksi jokaisessa kylässä on vähintään kolme temppeliä: kylätemppeli, arkitemppeli ja temppeli kuolleille. Jokaisessa balilaisessa kodissa on myös oma pyhäkkönsä. Pieniä pyhäkköjä voi myös nähdä oikeastaan missä vaan. Niitä on risteyksissä, katujen kulmilla, riisipelloilla, rannalla, työpaikoilla ja kotipihoilla. Jopa skoottereissa on monilla paikallisilla uhrilahjoja kiinnitettynä. Pyhäkköjen tarkoituksena on suojella ihmisiä ja eläimiä kaikelta pahalta. Hindukulttuuri täällä eroaa kuitenkin paljon Intian hindusta.

Kecak -tanssi oli mielenkiintoinen kokemus, vaikkakin se oli omaan makuun hieman liikaa turisteille suunnattu. Olisin pitänyt siitä enemmän jos se olisi ollut täysin alkuperäinen. Esityksen lopussa yksi esiintyjistä nauratti katsojia ja esiintyjät tulivat myös katsomoon hyppimään. Oli kuitenkin mielenkiintoista katsoa miten nuoret ja vanhat balilaiset yhdessä esittivät ja saivat musiikillisen esityksen aikaan täysin ilman soittimia. Tarinakin oli mielenkiintoinen ja siinä pysyi perässä, sillä kaikki saivat laput joissa kerrottiin tarinan kulku. Yksi kokemus, jota ei varmasti tule unohtamaan. Lisäksi auringonlaskukin Uluwatussa oli todella kaunis.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti