2016-10-18

Cambodia - Siem Reap / Kompong Pluk

Torstaina koitti vihdoin päivä jolloin tuli aika jatkaa matkaa yksin Yasminin lähtiessä kohti Irlantia. Ensin Balilta lento Kuala Lumpurille jossa vietin kahdeksan tuntia lattialla nukkuen. Sieltä Siem Reapin kentälle. Kentällä minua oli vastassa tuktuk-kuljettaja jonka hostelli oli järjestänyt veloituksetta, mikä oli kiva sillä ei tarvinnut miettiä minkä verran matkasta kuuluu maksaa. Ensimmäinen kerta kun joku oli nimikyltti kädessä vastassa. Lentokenttä oli todella pieni eikä näyttänyt yhtään lentokentältä kauniine rakennuksineen.

Hostelli oli todella siisti ja siellä oli jopa uima-allaskin. Ainut miinus oli joka puolella pyörivät miljoonat hyttyset, joita ei tuntunut myrkky häiritsevän pätkän vertaa.. Olin perillä jo aamusta joten oli koko päivä käytettävissä Kambodzaan tutustumiseen. Kävin aamupäivästä kiertelemässä hieman kaupungilla ja koitin muodostaa kuvaa kaupungista. Kaupunki oli hieman alkeellisempi kuin muut joissa olen käynyt, ellei ota huomioon pikkukyliä.








Lyötäydyin yhden amerikkalaisen tytön seuraan ja hän ehdotti jos lähtisin hänen ja muutaman muun kanssa katsomaan floating villagea. Eipä minulla vielä ollut mitään tekemistä suunniteltuna niin suostuin tottakai ehdotukseen ja jäätiin odottamaan kahden eteläafrikkalaisen tytön saapumista.

Floating Village oli kyllä mielenkiintoinen kokemus mutta omasta mielestäni ylihinnoiteltu. Maksettiin pääsylipusta ja tuktukista kolmekymppiä per henkilö. Matkalla pääsi hyvin näkemään maisemia ja Kambodza näytti omaan silmään juuri siltä miltä olin sen kuvitellutkin näyttävän. Vihreitä peltoja ja kasvustoa, punaista hiekkaa ja mutaa, lehmiä ja ihmisiä sikinsokin joka puolella ja talot matalia ja pieniä. Pieneen satamaan (tai ehkä sitä voisi laituriksi sanoa) saavuttuamme hyppäsimme veneeseen jonka pohjalaudoista näkyi vesi läpi. Vaihdettiin keskenään katseita ja mietittiin onkohan tämä paras idea mutta pian se unohtui ja istuimme penkeille. Matka kelluvaan kylään kesti varmaan puolisen tuntia. Alueella on kolme kylää joista onneksi menimme vähiten turistiseen, Kompng Pluk -nimiseen floating villageen. Olin aikaisemmin lukenut että juuri siihen kannattaa mennä sillä suosituimmassa Chong Kneassa on kymmenittäin turistiveneitä samaan aikaan. Hyvä puoli on tietenkin myös että nyt ei ole sesonkiaika joten turisteja on jokapuolella vähemmän.

Floating villagessa talot on rakennettu puupölkkyjen varaan korkealle veden pinnasta, sillä sadekaudella vesi voi nousta todella korkealle. Tällä pyritään välttämään se ettei vesi pääse nousemaan kuitenkaan asuntoihin asti. Taloja oli monen värisiä ja tyylisiä mutta ne näyttivät olevan melko samankokoisia. Kylässä kulki yksi pääväylä jonka reunoille talot oli rakennettu. Nähtiin myös kirkko, koulu, sairaala ja kauppoja eli kaikki tarpeellinen on rakennettu veden päälle. Muuten olisikin aika pitkä matka lähteä mantereelle esimerkiksi kouluun. 

Lisämaksusta päästiin mangrovemetsään pienillä kahden istuttavilla veneillä. Muut eivät olleet ennen mangrovemetsässä ja olivat haltioissaan. Olihan se hieno, mutta itse pidin enemmän Nusa Lembonganin mangroveista. Metsät olivat tyyliltään todella erilaiset sillä tässä metsässä vedestä nousevat puiden rungot olivat paksuja ja Lebonganin mangrovella vedestä nousi juurikkoa. Paikalliset koittivat kaupustella syötävää ja juotavaa sekä vihkoja ja kyniä ostettavaksi oppilaille.

Kierroksen jälkeen ajettiin vielä järvelle katsomaan auringonlaskua mutta valitettavasti oli liian pilvistä. Veneessä ei tietenkään ollut vessaa ja yhden tytöistä piti päästä pissalle joten päästiin järjestämään oikeen kunnon operaatio. Pojat siirrettiin toiseen veneeseen ja tttöjen kanssa vedettiin toisen sivn pressut alat. Ei muuta kuin pylly laidan yli ja vettä kohti. Kyllä oli jonkin aikaa naurussa pidättelemistä onnistuneen operaation jälkeen. Jäipähän ainakin pysyvästi mieleen.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti